Sport i aktivnosti

Planinarski objekti grada Kaštela:

Putnici koji dođu Kozjaku u posjet, biciklom ili pješice, mogu se odmoriti i okrijepiti u jednoj od pet planinarskih kuća na Kozjaku:

OBJEKT LOKACIJA DODATNE INFORMACIJE
PLANINARSKI DOM PUTALJ (460 m) goo.gl/maps/ESbCE8aY3ELUSPK47 www.hps.hr/info/planinarske-kuce/planinarski-dom-putalj/
Planinarska kuća Pod Koludrom (325 m) goo.gl/maps/qUfaE9cycPhQJmtE6 www.hps.hr/info/planinarske-kuce/planinarska-kuca-pod-koludrom/
Planinarska kuća Česmina (499 m) goo.gl/maps/64mpshdykPA3J5RT7 www.hps.hr/info/planinarske-kuce/planinarska-kuca-cesmina/
Planinarska kuća Malačka (477 m) goo.gl/maps/CKEE1X3ER1FjdNpu8 www.hps.hr/info/planinarske-kuce/planinarski-dom-malacka/
Planinarsko sklonište Orlovo gnijezdo (598 m) goo.gl/maps/TVnx3nxhU6G7LqQB6 www.hps.hr/info/planinarske-kuce/planinarsko-skloniste-orlovo-gnijezdo/

 

PLANINARSKE STAZE

Kako su se podno sjevernih i južnih padina Kozjaka, Opora i Labinštice smjestila naselja još od prapovijesti, prirodno je da su stanovnici tih mjestas bili ponukani uspostavljati međusobne veze. Zahvaljujući tomu, a još više povoljnim prirodnim uvjetima, utrte su brojne pješačke i konjske stazeod kojih su neke do danas sačuvane. Tako današnja Jadranska magistrala dobrim dijelom prolazi trasom starog rimskog puta, dok se srednjovjekovne uzdužne ("potkozjački" i "zakozjački" put) i poprečne staze danas koriste kao pješački i planinarski putevi. Glavna komunikacija između sjeverne i južne strane planine - cesta preko prijevoja Malačka, izgrađena je početkom XX stoljeća. 

Na područu koje opisuje zemljovid prolaze tri registrirane planinarske obilaznice od kojih ćemo dvije detaljnije opisati.  

Planinarski put Dalmacija 

Put koji vodi vrhovima planina srednjodalmatinskog obalnog pojasa i povezuje Labinšticu, Opor, Kozjak, Mosor, Omišku Dinaru i Biokovo. Prvih osam od ukupno 20 kontrolnih točaka ovog atraktivmnog planinarskog puta nalazi se na području Kaštela i bliže okolice. 

  1. Labinštica - vrh
  2. Opor - vrh Crni krug
  3. Kozjak - planinarski dom Malačka 
  4. Kozjak - vrh Sveti Ivan Biranj
  5. Kozjak - vrh Sveti Luka
  6. Kozjak - planinarski dom Putalj
  7. Kozjak - vrh Sveti Jure
  8. Klis - Kliška tvrđava 

Svojim najvećim dijelom PPD vodi uzdužnim grebenom planine tako da se pruža vidik na more i otoke s južne strane te zagorska sela i dinarske planine (Moseć, Svilaja, Dinara, Kamešnica) sa sjeverne strane.

Za obilazak dijela puta od Labinštice do Kliške tvrđave potrebno je oko 10 sati hoda pa preporučujemo da se taj put podijeli u dvije dionice, s prenoćištem u jednoj od planinarskih kuća na Kozjaku: od Labinštice do Malačke je 3 sata hoda, sljedeća su 3 sata potrebna do doma Putalj , a zatim još 4 do kliške tvrđave.

www.hpd-antebedalov.com/kozjak-info.php

HPD Kozjak